Kapalı Alanlar İçin Nem Hesaplama, Kapalı Alanın Nemini Yükseltmek İçin Ne Kadar Su Gerekir
yukarıdaki tablodaki değerler, aşağıda açıklanmış olan verilere dayanarak hazırlanmıştır. 300m3 lük bir hacimde, nem seviyesini farklı sıcaklık değerlerinde, istediğimiz seviyelere yükseltmek için havaya eklenmesi gereken su miktarı nedir, ve hangi makineler bu işi ne kadar zamanda yapabilmektedir. işte bu tablo bu soruların yanıtını vermektedir...
Başlık: Kapalı Bir Alanın Nemini İstenilen Değere Yükseltmek için Termodinamik Hesaplamalar
Giriş:
Nem kontrolü, birçok endüstriyel, tarımsal ve bilimsel uygulamada önemlidir. Kapalı bir alanın içindeki nem seviyesini yükseltmek veya ayarlamak, ürünlerin depolanması, bitki yetiştirme, laboratuvar çalışmaları ve rahat bir yaşam ortamı yaratma gibi birçok alanda gerekebilir. Bu makalede, kapalı bir alandaki nem seviyesini istenilen değere yükseltmek için yapılması gereken hesaplamaları İdeal Gaz Kanunu (PV=nRT) ve özellikle psikometrik diyagram kullanarak anlatacağız.
Diğer taraftan kapalı alan çeşitli nedenlerle sürekli nem kaybetmektedir. Bu durumun başlıca nedeni kapalı alan ve dış atmosfer sürekli etkileşim halindedir. nem hangi tarafta yüksek ise, diğer tarafa bir akış olur ve iki taraf için dengeye gelmeye çalışır. Bulunduğunuz bölgedeki atmosfer nemi gün içerisinde farklı saatlerde dahi değişebilmektedir. Doğal olarak gün içerisinde dahi atmosferdeki farklı sıcaklıklarda, farklı nem değeri olmaktadır. Kapalı alanınız ile atmosfer arasında da her iki yönde hava hareketi gerçekleşerek kapalı alan ve atmosfer nem ve sıcaklık değerleri dengeye gelmek için doğal bir çaba gösterirler. Örneğin, eğer dışarıda hava sıcaksa ve kuruysa, siz kapalı alanı soğuttuğunuzda ve nemlendirdiğinizde, sürekli dış atmosfere ısı ve nem kaybedersiniz. bunun tam tersi de mümkündür. yani dış hava soğuksa, siz iç ortamı ısıttığınızda sürekli içeriden dışarıya ısı kaybedersiniz. Bu doğal bir süreçtir... kapalı alandaki nem kaybına neden olan etmenleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz >>>>
İşte kapalı alandaki nem değerinin, atmosfer ile dengeye gelme durumu ve diğer nem kaybı etmenleri nedeni ile; kapalı alanda yükseltilmek istenilen nem değerine ulaşabilmek için, sürekli nemlendirme yapmak gereklidir. Doğru ürünü seçerek, nemlendirmenin doğru yapılması için de ortam havasına ne kadar su ilave edileceği aşağıdaki hesaplama yöntemleri ile bulunmaktadır. şimdi adım adım bu hesaplamaları size izah edelim...
Adım 1: İstenilen Nem Seviyesini Belirleme
İlk adım, kapalı alandaki istenen nem seviyesini belirlemektir. Bu, sizin belirleyeceğiniz bir değerdir. ihtiyacınız doğrultusunda size en uygun nem değeri ne olacaktır? uygulamanıza ve ihtiyacınıza bağlı olarak bu değer değişebilir. Örneğin, bitki yetiştiren bir sera için istenen nem seviyesi, bir laboratuvarın ihtiyaçlarından farklı olabilir. Değerinizi belirleyin ve aşağıdaki adımları takip edin... örneğin %80rH
Adım 2: Kapalı Alanın Hacmini Hesaplama
Kapalı alanın hacmini hesaplamak, nem hesaplamalarının temelidir. Hacmi, alanın uzunluğu, genişliği ve yüksekliğinin çarpılmasıyla hesaplanabilir.
H = a x b x c =>... sonuç m3 (metreküp) cinsinden bulunur.
Adım 3: Başlangıç ve Hedef Sıcaklığı Belirleme
Başlangıç sıcaklığı, kapalı alandaki hava sıcaklığını temsil eder. Hedef sıcaklık, istenen nem seviyesine ulaşmak için gereken sıcaklığı ifade eder. bu değer de tarafınızca seçilmelidir. nem ve sıcaklık birbirinden bağımsız düşünülemez. belirlediğiniz sıcaklık değerinde nemi belirlediğiniz değere getirecek şekilde hesap yapabilirsiniz. dolayısı ile örneğin bir sera için 25C uygun iken, bir laboratuvarda 18C derece için hesaplama yapmak gerekebilir.
Adım 4: Atmosfer Basıncı Değerini Belirleme
Atmosfer basıncı farklı rakımlarda farklı değerlerdedir. bu basınç değeri de havanın taşıyabileceği su seviyesini etkiler.
Adım 5 : Psikometrik diyagramdan değerlendirme yaparak değerleri bulma
Psikometrik diyagramlar, havanın sıcaklık, nem, bağıl nem, entalpi ve diğer termodinamik özelliklerini aynı grafik üzerinde göstermek için kullanılır. yatay eksende sıcaklık değeri, dikey eksende 1 kg havanın içinde bulunan su miktarını kg cinsinden gösterir. Bu iki eksende çeşitli çizgiler, eğriler ve noktalar bulunur. Bu çizgiler, havanın farklı termodinamik özelliklerini temsil eder. Örneğin, bağıl nem eğrisi, belli bir sıcaklıkta havanın maksimum bağıl nem değerini gösterir. Sıcaklık ve nem arasındaki ilişkiyi incelemek ve hava koşullarını anlamak için bu diyagramlar kullanılır. Sayfa başındaki tablo bu değerler göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.
Sonuç :
Bu makalede, kapalı bir alandaki nem seviyesini istenilen değere yükseltmek için yapılması gereken hesaplamaları Clausius-Clapeyron denklemi ve İdeal Gaz Kanunu kullanarak açıkladık. 100 metre yükseklikteki basınc değerine göre hazırlanmış psikometrik diyagramı kullanarak sayfanın başındaki tabloyu hazırladık. Bu hesaplamalar, nem kontrolünün önemli olduğu birçok uygulama için faydalıdır ve kapalı alanın ihtiyacına göre özelleştirilebilir.
Konu ile ilgili ihtiyaçlarınız ve sorularınız için bizimle irtibata geçebilirsiniz.