Mantar Nerede Nasıl Yetiştirilir? Mantarhane Kaç M2 Olmalıdır? Hangi Cihazlar Kullanılır?
Türkiye’de mantarhaneler genellikle yapı olarak mantarlar için hazırlanan özel seralarda, sandviç panel ile yapılan izolasyonlu yapılarda, betonarme binalarda yapılabilmektedir. Binanın yapısı nem ve ısıyı muhafaza etmek için önemli bir konu olacaktır. Dolayısı ile seçilecek olan iklimlendirme makinelerinin de performansını etkileyecektir. Örneğin mantar serası şeklinde bir yapı düşünülür ise, demir konstrüksiyon üzerine koyulan çadır malzemesi ile oluşturulan bir yapı olacaktır. maliyeti düşük olacak, ancak bununla birlikte; kullanım ömrü, ısı izolasyonu gibi faktörler daha zayıf olacaktır.
Diğer taraftan bina düşünülürken, belirli periyotlarda sterilize edilebilmesi için iç kısımda bulunan tüm kısımlarının da, sterilizasyona uygun olması gerekecektir. yaklaşık her 2-3 ayda bir defa, kompost değişimi öncesinde bu sterilizasyon uygulaması yapılmaktadır.
Binanın şekli ve yapım malzemesi ve ölçüleri en uygun üretim için ideal ölçülerde olmalıdır. Örneğin Türkiye’de 100 m2'lik taban alanı ve yüksekliği 3 metre olan yapılar tercih edilmektedir. Bunun sebebi aslında alt yapı maliyetlerini azaltmak içindir.
Şöyle ki; her mantarhane odası için ayrı bir nemlendirme, soğutma,
havalandırma, aydınlatma ve bunların otomasyonu gerekmektedir. Toplamda 1000 m2'lik bir alanınız varsa, ve eğer 50 m2'lik oda için bir planlama yaparsanız, bu
alana 20 adet oda, dolayısı ile 20 adet sistem kurmanız gerekecektir. Hal bu ki
100 m2'lik odalar yaparsanız o zaman 10 adet sistem yeterli olacaktır.
50 m2'lik alan ile 100 m2'lik alan arasındaki fark maliyet ve üretim kolaylığı bakımından değerlendirilebilir. Maliyet olarak yukarıdaki örneği düşünürsek 100 m2 için 10 oda ve 10 sistem, 50 m2 için ise 20 oda ve 20 sistem oluşturulacaktır. Burada alt yapı maliyetleri neredeyse aynı işletme alanı için 2 katı şeklinde olacaktır. Ancak elektrik tüketimi vs gibi üretim maliyetleri ise 20 sistem için daha düşük olacaktır diye ön görebiliriz. Çünkü 50 m2'lik alanda iklim kontrolü daha kolay olacaktır. Üretim kolaylığı yönünden değerlendirdiğimizde ise 10 oda ve 20 oda arasındaki fark, üretim riskini bölmek ile ilgilidir. Yumurtaları ne kadar az sepete koyarsanız, bir sıkıntı olduğunda o kadar çok kaybınız olacaktır. Diğer yandan 100 m2'lik alanı nemlendirmek, havalandırmak ve soğutmak 50 m2 alana göre daha zordur. 50 m2'lik alanlarda iklim şartlarını sağlamak 100 m2 ye göre daha kolaydır. Daha doğrusu oda metrajı büyüdükçe iklim şartlarını sağlamak zorlaşmaktadır diyebiliriz.
Sonuç olarak Türkiye'de mantar üretimi yapmak için, orta ve kuzey bölgelerinde nemlendirme, ısıtma ve soğutma, güney bölgelerinde nemlendirme ve soğutma çok önemli olacaktır. Sık sık havalandırma yapılması gerekeceğinden, soğutucular ve nemlendiriciler yüksek kapasitede seçilmelidir. Havalandırma fanları Türkiye'nin her bölgesi için aynı fanlar kullanılabilir. Ancak ortalama olarak her bölgede 100 m2'lik üretim alanında en az miktarlar olarak şu şekilde yazabiliriz:
1- 20 noktadan püskürtme yapan nemlendirme sistemi,
2- 2 adet aksiyal fan
3- otomasyon panosu
4- yeteri kadar aydınlatma
5- 1 adet salon tipi 60000btu klima,
Biz Sismist olarak bu seçeneklerden sadece ilk 3 tanesinin üretim ve satışını
yapmaktayız. Aydınlatma ve klimalar orada yerinde montaj yapılmalıdır.
Bizim ürünlerimizin montajı ile ilgili detaylı videolar ve tanıtımlar ürün sayfalarının içerisinde mevcuttur.
detayları bu linke tıklayarak inceleyebilirsiniz >>>> https://sismist.com.tr/Mantarhane