Sisleme Sistemlerinde Islaklık Hissi Neden Dolayı Oluşmaktadır?
Sisleme sistemleri meteorolojik şartlara bağımlı çalışmaktadır. Atmosfer nemi ve sıcaklığı sistemin püskürtme ve durma süresini seçerken büyük bir önem arz etmektedir.
Nozuldan çıkan mikro su zerrecikleri havada uçarken, sürtünmelerden dolayı kısa bir süre sonra havanın içerisine nüfuz eder. Bu sayede de havadaki nemi arttırmış olurlar. Püskürtme devam ettikçe bir süre sonra havadaki nem oranı %100 olacaktır. Bu seviyeye geldiğinde artık su zerrecikleri havanın içerisine nüfuz edemezler. Çünkü hava suya doymuş olacaktır. Püskürtülen mikro zerrecikler havada asılı kalacaklar, bir süre sonra birbirleri ile birleşerek daha büyük su zerrecikleri oluşturarak aşağı düşeceklerdir. Bu da ıslaklık hissi yaratacaktır.
Bu nedenlerden dolayı, nem seviyesi %100 olmadan sislemeyi durdurmak, bir süre dinlendikten sonra püskürtmeyi yeniden başlatmak en ideal çalışma şekli olacaktır. Püskürt - dur, püskürt -dur ile çalışan bir sistem ile püskürtülen su, havaya tatlı tatlı yedirilmiş olur. Püskürtme süresi uzun seçildiğinde havanın suyu taşıma kapasitesi hızla doldurulduğundan bu seçim ıslaklık hissi oluşumuna neden olabilecektir.
Püskürtme ve durma süresi seçimi: Bu süre günün her anında değişebilecektir. Yaz aylarında günün sıcak anlarında püskürtme süresi uzun seçilebilmektedir. Akşam saatlerinde püskürtme süresi daha kısa ve bekleme süresi ise daha uzun seçilmelidir. Esasen sistem çalışırken sürekli kontrol edilmeli ve eğer ıslaklık hissi oluşuyor ise püskürtme süresini kısmak ve durma süresini arttırmak gerekmektedir. Sismist iklimlendirme ana makineleri üzerinde sizler için kolaylaştırılmış pratik menüsü ile zamanlayıcı üzerinden bu püskürt-dur zamanlarını tek tuş ile seçmek çok kolaydır.