Yüksek Basınç Pompalarda Bakım Nasıl Yapılır? Arıza Nedenleri ve Çözümleri Nelerdir:
Yüksek Basınç Pompalarda Bakım Nasıl Yapılır? Arıza Nedenleri ve Çözümleri Nelerdir:
Yüksek basınç pompalarda yılda bir defa genel bakım, 500-1000 saat çalışma sonunda ise yağ bakımı tavsiye edilir. Genel bakımda, yağ haznesi kontrolü, su kaçağı kontrolü, ve elektrik tesisatı kontrolü yapılmalıdır. Yağ eksilmiş ise ya da yağ özelliğini kaybetmiş ise, mutlaka yağ değişimi yapılmalıdır. Bakımlar düzenli yapıldığında pompanız çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü çalışacaktır. Buna rağmen, ister yüksek basınç olsun ister orta basınç olsun bu pompalarda arızaya sebep olan birkaç temel unsur vardır, şimdi sizlere bunları açıklayacağız.
1) Aşırı Isınmalar:
Pompanız ilk aldığınızdaki sese göre daha farklı bir ses ile çalışmaya başladı ise, ilk alındığı güne göre tarıltılı gürültülü rahatsız edici bir ses çıkartıyorsa, makine kasasında normalde olmayan sarsılmalar oluyorsa, kısacası bir zorlanma hissediyorsanız, aşırı ısınmayı tetikleyen bir unsur olabilir. Bu duruma hızlı bir şekilde önlem almanız gerekebilir. Bunun nedenleri ve çözümleri şunlardır:
Yanlış Pompa Seçimi : Pompanızı satın alırken su tüketiminizin tam karşılığı olan pompayı almaya özen göstermek gerekir. Örneğin bir sistemde 25 tane nozul kullanılacaksa bunun için 2 litre pompa yeterlidir. Hatta öyle ki bu sisteme 10 tane daha nozul takabilirsiniz. Bu sizin pompanızı ısıtmaz hatta tam tersi rahatlatır. Ama 2 LT/DK pompa kullandığınız sisteme, 20 taneden az nozul takarsanız, o zaman pompada ısınmalar gerçekleşir. Çünkü pompa dakikada 2 litre suyu atmak isteyecektir ama 2 lt atamayacak, daha az atabilecektir.
Debisi 2 lt/dk olan bir pompada, Eğer hatlarda sadece 1 litre su çıkışı varsa, kalan 1 litre için pompanın kendi içinde sıkışma gerçekleşir. Bu da ısınmalara ve arızalara sebep olur. Pompanın rahat çalışabilmesi için mutlaka sistemden yeteri kadar su çıkışının sağlanması gerekir. Pompa seçimi yaparken sayfanın altındaki listeyi inceleyiniz...
Kireçten Dolayı Tıkanmalar : Nozullar tıkandığı için de pompa ısınabilir. Yukarıdaki örnekte 25 adet nozul 2 litre suyun çıkması için yeterlidir. Ancak bazen kireçten dolayı nozullar tıkanır. Bazen bir nozul tamamen tıkanıp hiç su atmadığı gibi bazen de %60 veya %70 su atıyor olabilir. Yani nozul tam değil, kısmi tıkanmış olabilir. Sistemin rahat çalışabilmesi için nozulların temiz ve %100 püskürtme yaptığından emin olmalısınız. Bunun için düzenli periyotlarda nozulların temizlenmesi gerekir. Değişmesi gerekiyorsa da nozluların değişimi gereklidir.
Pompa Yağ Değişimi: Yüksek basınç pompalarda soğutucu yağ haznesi bulunmaktadır. Bu yağ haznesi içerisindeki yağın 500 ila 1000 saat aralığında değişimi gerekmektedir. Bu değişim süresi yukarıda anlatılan seçeneklere de bağlıdır. Pompa rahat çalışıyorsa çok ısınmıyorsa yağ değişimi daha uzun sürede yapılabilir. Pompanızın yağ değişimi gerekiyor mu bunu anlayabilmek için bu videoyu izleyebilirsiniz }}} Yağın renginin bal rengi kıvamında olması akışkanlığının iyi olması kalınlaşmamış olması gereklidir. Bunun için en azından bir aylık periyotlarda yağınızın durumunu kontrol ediniz. Değişim gerekiyorsa değişimini yapınız. Bu sizin pompanızın ömrünü uzatacaktır arızaları engelleyecektir.
Pompa Yağ Tapası : Yüksek basınç pompalarda yağ haznesinin hava almasını sağlayan özel yağ tıpası mevcuttur. Ancak bu tapa sevkiyat esnasında pompaya takılı olarak gönderilmez. Çünkü eğer bu tapa ile gönderilir ise, yolculuk sırasında pompanın içerisindeki yağ dökülebilir ve azalabilir. Bu nedenle pompa yağ haznesine, gönderim sırasında kör tapa takılır. Pompanızı teslim aldığınızda, çalıştırmadan önce bu kör tapanın, yağ tapası ile değiştirilmesi çok önemlidir. Aksi halde yağ haznesi içinden havayı dışarı atamaz. Bu da pompa arızalarına neden olabilir.
Sistem Basıncının Doğru Ayarlanması: Yüksek basınç sisleme sistemlerinde, güzel bir sisleme almak için, 50 bar yeterlidir. Basıncı daha çok arttırmak, pompada ısınmalara neden olmaktadır. genellikle alışılmış olan 70 bar basınç insanlar tarafından konuşulmakta olsa da bir çok sistemde basıncı ölçen bir basınç ölçer bile yoktur. Sismist yüksek basınç pompalarda basınç ölçer vardır, ve basıncı 50 bar olarak ayarlamanız yeterlidir. Basınç ayarlama videosunu buradan izleyebilirsiniz>>>
Unutmayın, pompanızın ısınması arıza yapmasına neden olur. Isınmaları basıncı düşürerek, sisteme fazla nozul takarak önleyebilirsiniz. Bu önlemler ısınmaları engeller, pompayı yormaz tam tersine pompayı rahatlatır. Sisteme az nozul takmak, ya da basıncı arttırmak pompayı yorar ve ısınmaları arttırır. Nozullarınızı belirli periyotlarla temizlemeyi ya da değiştirmeyi unutmayınız.
2) Susuz Kalma ya da Az Su İle Çalışma:
Yüksek basınç pompalar susuz çalıştığında çok kısa süre içerisinde arıza yapmaktadır. Bunun için pompanıza suyun her zaman düzenli ve yeterli miktarda geldiğinden emin olunuz.
Pompanıza Gelen Suyun yeterli olması: Suyunuzun pompanıza rahat bir şekilde ulaşması Su besleme hattının yeterli olması, vanaların tam olarak açık olması gereklidir.
Filtre ile ilgili Bakımlar: Su filtreden rahat bir şekilde geçerek pompaya ulaşabilmelidir. Sistem girişindeki filtrenin temiz olduğundan emin olunuz. Fitre eğer kirli ise çıkartıp temizleyebilirsiniz. Değişim gerekiyorsa filtrenin içerisindeki kartuşu satın alarak değiştirebilirsiniz. Kireç önleyici kartuşunuz varsa ve içerisinde kireç önleyici kalmadı ise mutlaka Bu üründen alarak filtrenizdeki gereken bölüme bu kartuşu takmanız gerekmektedir.
Basınç Dalgalanmaları: Pompalarda arızaya neden olabilecek diğer bir durum da şehir şebekesinde su basıncı ile ilgili dalgalanmalardır. Bazen gün içi saatlerinde suyun akışı çok zayıflar. Gece saatlerinde de suyun akışı çok güçlü olabilir. Bu durum, sizin bölgenizde diğer kullanıcıların ne kadar su tükettiği ile ilgilidir. İşte su girişindeki bu dalgalanmalar yüksek basınç pompalarda arızalara sebep olabilir. Bazen su vardır ama pompanız için yeterli miktarda değildir. Eğer bölgenizde bu sorun çok sık yaşanıyorsa, Arızaları engelleyebilmek için yüksek basınç pompa sistemlerinde bir su deposu ile bir ön basınçlandırıcı pompa kullanmak sistemimizin çok daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
Sismist sisleme sistemleri ana makinelerinde bu sorunlar için korumalar mevcuttur. Ama sistemin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yeterli suyun makineye girmesi çok önemlidir. Sisteminizi oluştururken suyunuzun dolu dolu sisteminizi besleyecek şekilde yeterli olduğundan emin olunuz. Değilse yukarıda anlatılan önlemleri alınız.
3) Elektrik Dalgalanmaları:
Elektrik şebekesindeki parametreler, pompaya tahrik veren motorun etiketinde yazan değerler ile uyumlu olmalıdır. Voltaj dalgalanmaları ya da elektrik tesisatındaki eksiklikler pompa motoruna zarar verebilir.
Yukarıda anlatılan arıza nedenleri ve çözümleri ile ilgili konulara dikkat edildiğinde çok daha uzun süre kullanım sağlanır ve arızalar engellenmiş olur.
BİR SİSLEME SİSTEMİNDE ARIZA
NEDENLERİ, KONTROL EDİLMESİ GEREKENLER:
Lütfen aşağıdaki soruların yanıtlarını arayınız:
Makinenize elektrik hiç gelmiyor
mu?
- Ana makinenizin fişi elektriğe
takılı mı?
- Elektrik prizi sağlam mı? (başka
bir elektrikli cihaz takarak kontrol edebilirsiniz)
- Makinenizin içerisindeki aşırı
akım sigortası atmış olabilir mi?
Makinenize elektrik geliyor, ama
sigorta mı atıyor?
- Pompanın metal kısmında mı arıza var? Motor kısmında mı arıza
var?
- Motor kısmında arıza varsa, motorun sarımlarında mı arıza var,
kalkış kondansatöründe mi sıkıntı var?
- Pompa içerisinde yön verici valflerde mi sorun var?
- Pompaya elektriksel yol veren kontaktörde mi sıkıntı var?
- Pompanın nasıl çalışacağını belirleyen zamanlayıcı kontrolörde
mi sorun var?
- Su basınç swici arızası mı var?
Pompa çalışıyor ama hatlarda
sisleme az oluyor ya da sisleme olmuyor mu?
-
Hatlarda kaçak
mı var?
-
Tahliye valfi
arızalı ya da sürekli açık mı kalıyor?
-
Basınç ayar
vanası ile basınç olması gerektiğinden fazla mı düşürülmüş durumda?
-
Basınç ayar
vanası bozuk mu?
-
Nozullar kısmi
ya da tamamen tıkanmış olabilir mi?
-
- Pompanın
pistonlarının bulunduğu metal kısmında arıza varsa su kaçağı mı var? yağ
tankına su mu karışıyor?
Su kaçakları mı var?
-
Ana makinede
su kaçağı mı var, kapağı açıp kaynağı tespit ediniz.,
-
Hatlarda su
kaçakları mı var, ilgili parçayı söküp yeniden takınız.
- Filtrede mi su kaçağı var? çeşmeyi kapatınız ve filtre anahtarı ile sıkınız
Güvenlik uyarıları:
yukarıda anlatılan tüm işlemleri yaparken, mutlaka makinenin fişini elektrik prizinden çekiniz, su beslemesini vanadan kapatınız.
yukarıdaki işlemler sadece ehil ve sertifikalı görevlilerce yapılabilir.
iş güvenliği için müdahale etmeden önce mutlaka teknik ekibimize danışınız.
makineninizin garanti kapsamından çıkmaması için mutlaka bizimle irtibata geçiniz.
Ayarlar ile İlgili Hatalar:
- Bazen müşterilerimiz yanlış ayarlar
yapabilmektedirler. Bu yanlış ayarlar da pompanın istedikleri gibi
çalışmamasına neden olabilmektedir. Ama buna rağmen bu kişiler pompanın arızalı
olduğunu söyleyebilmektedirler. Bu çok sık karşılaştığımız bir durum
olduğundan, makineniz çalışmıyorsa ilk olarak ayarların doğru yapılıp
yapılmadığını kontrol ediniz.
- Nem
kontrollü cihazlarda, Nem yüksek olduğu için pompa devreye girmiyor olabilir.
Bu bir arıza değildir, nem düştüğünde pompa yeniden çalışmaya başlayacaktır.
Bazen sorun sadece elektriksel olmaktadır. Bazen sadece ayarların
yanlış yapılması ile ilgilidir. Bir arızanın nedenini tespit ederken tüm bu
olayları değerlendirmek gerekmektedir. Eğer makineniz çalışmıyor ve çözümü
bulamıyorsanız, durumunuzu gözlemleyerek sorununuzun ne olduğunu kısa bir video
ile whatsapp üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz. lütfen bu numarayı whatsapp
mesajınız için kayıt ediniz: +908508852526.
Pompanıza Kaç Metre Boru ve Kaç Nozul Takabilirsiniz?